Hjärtebarn



Plötsligt ligger liten med sladdar. Överallt. Mammahjärtat gråter. Vad händer? Nyss var allt bra. Hårdhänta stick i lilla lilla handen. Blodprover. Röntgen. Ultraljud. Ännu mer tester. Amma. Amma. Liten måste äta. Liten ledsen. Mjölken har inte riktigt kommit än. Mamma gråter innombords. Pappa också. En natt fylld av oro. Som till slut slutar bra... Litens hjärta klappar och bankar.  


I Sverige föds tusen barn om året med hjärtfel och två till tre nyfödda barn skickas hem med allvarliga hjärtfel. Varje månad. I vårt fall upptäcktes det att litens hjärta inte fungerade som det skulle tack vare en apparat som mäter syresättningen i händer och fötter. Denna finns inte på alla ställen.
 
– Vi vill synliggöra de hjärtsjuka barnen och därför inleder vi Alla barnhjärtans månad med en symbolhandling för att skapa uppmärksamhet kring barn och hjärtsjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
-Vårt mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel. En viktig utmaning för forskningen är därför att kunna identifiera barn med hjärtsjukdom så tidigt som möjligt, helst redan under graviditeten, så att behandling kan sättas in omedelbart vid födseln.

Stöd forskningen och skänk en gåva. Pengarna går hit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0