Från kola till coola

Idag kan jag med glädje berätta att seg har blivit cool!

Fredric, min sambo, har länge bloggat under namnet sega pappan men från och med idag skriver han på coolapappor.se som är en nystartad sajt för pappor. Än så länge är det Martin Melin, Tobbe Trollkarl och den alldeles vanliga pappan Fredric Johansson som bloggar. Det är verkligen jätteroligt och jag är sååå stolt! 


Utgånget

Jag brukar säga att jag inte har så mycket saker från IKEA trots att det är min arbetsplats, men när jag börjar se mig omkring i huset inser jag att jag har lite fel... Känner ni igen de här gamla godingarna? De finns inte längre i IKEAsortimentet.


 


Foton: Johanna Alvemo


Örongodis

Lyssna och njut...



Vardagslyx

Ute snöar det - igen. Trodde jag skulle kunna leta vårtecken idag på min promenad... Barnen är i skolan och eftersom jag jobbar i helgen är jag ledig. Känns nästan som om jag skolkar, för det hör inte till vanligheterna att jag är hemma själv. Har rensat lite här och där, fått iväg ett par måstemail, tagit ner vår vackra men ack så juliga krans från ytterdörren, dammsugit, gjort övningarna för min axel som jag borde gjort många gånger och eftersom jag ska på återbesök snart är det nog dags att börja och nu ska jag sätta mig och pyssla med mitt än så länge hemliga projekt till min lilla webbutik. Ska fika lite först bara...


 


Foto: Johanna Alvemo


Härliga helg!

Den här helgen har verkligen gått i kalasets tecken. Oj, vad Alicia har firats! Nitton barn på pulka i backen, korvgrillning och kärleksmumsmumsande. Huset fylldes av firande farmor, faster, kusinerna, mormor och morfar som sjöng och hyllade så det stod härliga till. Ett firande värdigt min prinsessa...
  

 


Foton: Johanna Alvemo


För sju år sedan...

...föddes min lilla flicka och mycket har hänt sedan dess. Hon har växt sjuttioåtta centimeter och ökat tjugo kilo och hundra gram. Håret har gått från röd punkfrilla till guldfärgat hårsvall. Tiden från nyfödd till stor liten tjej har gått så snabbt och om lika många år är hon... fjorton!!!

Grattis min lilla älskling!

    



Foto: Johanna Alvemo


Tisdagstema

"Vi provar väl på ett tema igen då. Kanske det blir ytterligare en paus i samband med begravningen, men idag testar vi temat instängd. Fram med kamerorna!"

För nästan exakt ett år sedan var vi i Bournemouth och hälsade på min bror som pluggade där. En helt underbar liten stad som jag absolut kommer att åka till igen! I hamnen ligger Bournemouth Oceanarium vilket mitt bidrag till veckans tisdagstema kommer från...




Man sitter i en tunnel och alla rockor, sköldpaddor, hajar och andra vattenälskande djur simmar runt omkring. Ska jag vara helt ärlig var det nog jag som kände mig mest instängd av alla. Men vilken upplevelse det var!

Vilka monster och ändå så vackra...





Foton: Fredric Johansson och Johanna Alvemo


Funderingar över en termos...

Som ni kanske minns tycker jag väldigt mycket om den svarta termosen från Stelton. Till min stora förvåning dök det häromdagen upp en nyhet på IKEA som är otroligt snarlik min dröm! Nyheten heter Behövd och kostar 59 kronor. Min dröm kostar ju lite mer...  

Frågan är nu vilken jag ska köpa? Fyndet från IKEA eller lyxet från Stelton? Kan det inte kännas lyxigt att göra ett fynd? Känns det inte ibland som om man gjort ett fynd när man köpt något riktigt lyxigt dyrt? 

Vad är fynd och lyx för dig?

  



Foton: eget kollage av bilder från IKEA och Stelton 


Fyndat och syndat

Nu börjar det äntligen att närma sig butiksöppning. Idag var jag på Posten och registrerade mig som kund. Känns lite overkligt att jag snart har en alldeles egen liten webbutik... Jag och min sambo (som tack och lov är systemvetare!) har jobbat med den sedan i somras så det ska bli jättespännande att någon annan ska få se den! Här är några ting som jag har räddat och som förtjänar ytterligare en chans...

  



Foton: Johanna Alvemo


Men jag har inte bara fyndat idag - jag har syndat också! En underbart god chokladkaka på mitt absoluta favoritcafé Kläckeberga Lantcafé tillsammans med min älskade sambo. Har Ni inte varit där tycker jag absolut att Ni ska göra ett besök. Det är öppet onsdag 12-20, fredag 12-16 och lördag/söndag 11-16.




Foton: Johanna Alvemo 


Tisdagstema

Livet förändras. Ibland snabbt. Man vet att det kommer att hända. Fast att man inte vill. Tårar. Stor sorg. För Maria på Tisdagstema är detta en sådan dag. Tårarna kommer att sluta rinna. Jag lovar. Kvar kommer sorg i hjärtat och många ljusa minnen att vara.

Känns inte så bra att skriva om inredning, färg och form när man har kärlek, sorg och saknad i tankarna. Även om man vet att det är livets gång så får det inte hända. Det ska alltid vara som det alltid varit. Skulle vi tänka på att livet är förgängligt skulle vi nog inte vara så lyckliga. Bara vi tänker på att ta vara på varje ögonblick i livet och göra det bästa av den tid vi har. Fast jag har svårt att tro att allt som vi kan och känner bara skulle försvinna i det ögonblick hjärtat slutar slå...


Foto: Johanna Alvemo - jag fick den här underbart fina ljuslyktan i julklapp av min mamma och pappa.


Lite nostalgi...

Jag tycker att det är kul att laga mat och baka gamla favoriter från förr. Ofta det jag själv hade till fika eller middag när jag var liten. Vad sägs om Nyponsoppa med mandeltoppar och glass, Ostgratinerad fylld falukorv, Hawaii-kassler, Banankaka, Konserverade päron med after eight... En riktig favorit var Piroger! Brorsan och jag kunde stå en halv dag och kavla och fylla. För att sedan äta upp alla på en kvart! Piroger är något som man aldrig gör nu för tiden. Mina barn visste inte ens vad det var, men nu vet de! För idag åt vi Piroger till söndagsmiddag. Här kommer receptet om Ni blir sugna...



Foto: Johanna Alvemo

Deg:
15 g jäst
75 g margarin
1.5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
5.5 dl mjöl

Fyllning:
svamp, spenat... ja man kan ju använda vad man vill. Jag hade tacofärs kvar från fredagens tacos så jag tog den tillsammans med mozarella och lite riven ost.

Pensling:
1 ägg

Smula sönder jästen i degbunken. Rör ut jästen i några matskedar av mjölken.
Smält margarinet, tillsätt resten av mjölken och låt den bli fingervarm. Häll blandningen över jästen. Tillsätt ägg, salt och mjöl.
Arbeta degen smidig. Täck över degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek i ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig och kavla ut den så tunt som möjligt. Ta ut rundlar med t ex ett kaffefat 12-15 cm i diameter). Lägg ungefär 1/2 dl fyllning i varje rundel. Nyp ihop kanterna ordentligt. Lägg pirogerna med skarven uppåt på en plåt och låt dem jäsa i ca 20 minuter. 

Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 15 minuter.

Smaklig måltid! 

 


Garn + Nål = Grytlapp

Något ringrostigt men med stor glädje är nu mina grytlappar färdiga!
 


Foto: Johanna Alvemo

Det blev några timmar i både min mammas och min "svärmors" soffa innan jag kunde lägga sista maskan till mina nya grytlappar. De blev inte helt perfekta men med stolthet och handen på virknålen går jag vidare mot nästa virkprojekt - mormorsfilten!


Tisdagstema

Nu är det dags för årets första tisdagstema:

"Nu så här efter helgerna tänkte jag att vi skulle tolka temat trötthet. Har ni hamnat i paltkoma, eller är ni bara allmänt utmattade? Eller har ni någon annan idé? Fota på!"

Min tolkning av trötthet blir en alldeles bedårande liten Alicia på sin födelsedag, full av förväntan och lika morgontrött som Kalle Anka! Visst är det så här man känner sig var och varannan morgon... speciellt efter sena julmyskvällar!
  



Foto: Johanna Alvemo


Året 2009

I nyårstider känns det alltid naturligt att titta tillbaka på året som varit. Tiden går så fort - vad hände egentligen?

ÅRETS FYND: ni vet lyckokänslan man får i magen när man kommit över något riktigt bra. Man tror knappt det är sant! Den känslan fick jag när jag köpte ett fat med handtag från femtiotalet. Men lika hemskt kändes det när jag sålde den till en spekulant.



ÅRETS KOMMENTAR: gränsar faktiskt till 2010. För den fälldes på tolvslaget i natt. Per pussar Ulrika och Fredric pussar Johanna.
Adam: Jaha, då får väl jag pussa Alicia då och tar tag i sin lillasyster.

ÅRETS FÖRÄNDRING: efter tio års fundering tar jag äntligen steget och registrerar en enskild firma. Ett steg närmre drömmen.

ÅRETS SPYA: står Alicia för. Mitt på Oxford Street i London en lördag under rean i januari. Där har man väl aldrig haft en egen zon på tio meter i diameter tidigare.

ÅRETS FILM: är alltid Jane Austen´s "Stolthet och fördom". Filmatiseringen med Colin Firth, såklart...





ÅRETS ROLIGASTE JOBBHÄNDELSE: utan tvekan förtroendet att att få planera och bygga om avdelningen för lågenergilampor och tillbehör i det stora blå huset.

ÅRETS BOK: "Nattfåk" av Johan Theorin. Läs den! Jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän jag läst ut den.

ÅRETS PAPPABLOGGARE: självklart sega pappan och nej, jag är inte alls partisk ;)
 
ÅRETS MATRÄTT: tacos var fredag. Fredric tänkte överraska med lasagne en gång men det mottogs lite taskigt nog med ljudliga protester.

ÅRETS RESA: trots spya, körtelfeber, influensa och kyla är det vår englandsresa. Skulle vara härligt att uppleva England frisk och med solens strålar i ansiktet. Till våren kanske...

ÅRETS TV-SERIE: en filmatisering av Leo Tolstoj´s klassiker "Krig och fred" i svt.




ÅRETS BÄSTA BESLUT: varannan måndag är jag föräldraledig. Känns plötsligt som jag har ett liv!




ÅRETS BESVIKELSE: 1. Ett fett nej från banken för affärsidé nummer 1 (vandrarhem på Öland)  2. Ett fett nej för affärsidé nummer 2 (café och inredningsbutik)  3. finafynd.com´s öppningsdag sköts upp (beror inte på någon bank, för här behöver jag ingen)

NÄSTA ÅRS FÖRHOPPNING: jag tänker vända årets besvikelse till 2010 års framgång

Jag fick åretsidén från en av mina favoritbloggare Isa. Det skulle verkligen vara jättekul att läsa Era återblickar på det gångna året!


RSS 2.0