Hemgjorda klappar

Tänkte visa vad jag lagt några av nattens timmar på de senaste veckorna. Pyssel med virknål, stickor, nål och tråd och lite annat. Här är lite virkning. Mer kommer en annan dag.
  


Söta amigurumis tror jag uppskattas av både barn och vuxna. Dessa tre bor hos mina barn från och med julaftonskvällen. Det var lite att räkna och den första var knepig, men sen gick det av bara farten.

Jag gillar att virka så jag virkade några kuddar också i favoritfärgerna. Nu är jag ingen expert så jag fick fundera länge och väl på baksidan. Till slut kom jag på hur jag skulle göra. Jag köpte billiga kuddfodral (40x40 cm) på Jysk. Tror de kostade tjugofem kronor. Massakerade dessa. Bokstavligen. Behöll baksidan med blixtlåset och sydde ihop med min virkade framsida, räta mot räta. Antagligen finns det enklare sätt men jag tycker det blev jättesnyggt!


 



I aftonbladet på julafton

Ni får ursäkta min humor, men det här tycker jag är vansinnigt roligt...



Tänd ett ljus...

En riktigt God Jul önskar jag Er alla! Nu tar jag lite jullov så ses vi snart igen. KRAAAM!



Midvinternattens köld är hård...


 



Den här bilden tog jag i förmiddags på vår promenad. Det kändes som vår i luften. Solen sken och fåglarna kvittrade. Tre dagar kvar till julafton... Snö är jag gärna utan men det får gärna vara lite vitt iallafall under själva juldagarna. Det bidrar liksom till hela julkänslan. Men visst är det vackert?! Tänk vilken tur jag har att jag bor här. 


Så här ser den ut i år...

 



Jag har sedan flera år tillbaka gett upp tanken på den tjusiga granen som finns i varenda inredningstidning. Näpp. Vår gran är sådär härligt charmig. Barnens skolpyssel blandat med kulor i guld och silver. I vanliga fall funkar det oftast inte att blanda just guld och silver i något sammanhang. Tycker jag. Men dessa kulor är kvarlevor från tiden innan barnen. Ett år skulle allt gå i guld och ett annat i silver. Självklart vill barnen att allt pynt vi har ska upp granen. En del har två granar men nä... det skulle inte kännas rätt. Allt krut på vår enda gran! 


Bestyr och arbetsstol

Igår var jag på fest. Lyxigt. Efterrätt och show med kavalkad av sjuttiotalsmusik. Idag julgranen, pepparkakshuset, julgodis, mörka lantbrödskakor, syr julklappar, jultomtar i vråna, skickar julklappsbeställningar, målar taklister... Nä, börjar med en fika så får vi se vad som hinns med idag.

Tänkte visa mitt arbetsstolprojekt som nästan är färdigt. Jag har dragit ut en miljon häftstift, nubb och spik. Tagit bort fem lager tyg. Slipat lim och sedan oljat. Nu ska jag bara sy en sits i grått fuskfårskinn. En rund hade jag tänkt. Ja... jag är ganska nöjd!

Ha en fortsatt fin helg!



Julefrid

Så mörk är natten i midvintertid 
men se då nalkas Lucia 
Hon kommer den goda med ljuset hit 
hon kommer med hälsning om julefrid 
hon kommer med ljus i sin krona 

I mörka natten i midvintertid 
vi hälsar dig väna Lucia 
Välkommen du goda med ljuset hit 
välkommen med hälsning om julefrid 
välkommen med ljus i din krona 


Julefrid är ett fint ord. Tycker jag. Men vad betyder det egentligen? Är det friden man känner när alla julbestyr är överstökade och alla sitter framför Kalle och hans vänner? Är det först då julefriden infinner sig? Eller är det på juldagen som julefriden sprider sig som en mantel över hem och stuga? Kanske känner många förväntan, lugn och lycka redan på skyltsöndagen eller när första glöggen värms på spisen med julmusik i bakgrunden. Är det Lucia som kommer med julefriden? Är det nu det börjar? 

Smaka på ordet. Julefrid...  

    


Årets färg 2012

Varje år utser Pantone (leverantören av professionella färgstandarder till inredningsindustrin) en kulör som de anser kommer att bli populär det kommande året. År 2011 är det kaprifol och nästa år blir det den orangeröda kulören Tangerine Tango.




 
Tangerine Tango, a spirited reddish orange, continues to provide the energy boost we need to recharge and move forward.


Sophisticated but at the same time dramatic and seductive, Tangerine Tango is an orange with a lot of depth to it,
said Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute®. Reminiscent of the radiant shadings of a sunset, Tangerine Tango marries the vivaciousness and adrenaline rush of red with the friendliness and warmth of yellow, to form a high-visibility, magnetic hue that emanates heat and energy.

Vad tror ni? Tänk er en böljande sommarklänning, ja som den på bilden, när man har fått lite färg från solens strålar. Fast i mitt hem... nja. Tror jag inte. Men man ska aldrig säga aldrig. År 2010 var den utsedda kulören turkos och vem var det då som plötsligt hade en hel del turkost hemma?! Trots att jag till en början rynkade på näsan.

Förresten på tal om tangerine tango så är det Tangons dag idag. Visste ni det? Bjud upp på en tango vet ja!


Blommor





Förra veckan var jag, mamma och Liten på loppisrunda i en av glasrikets små byar. På en hylla stod dessa åtta tallrikar från Gustavsberg och såklart fick de följa med mig hem. Det är ett litet dilemma jag har. Ska jag behålla dem själv eller ska jag sälja dem i butiken? Eftersom jag bara vill sälja saker i min butik som jag själv tycker om hamnar jag ofta i dilemmat. I just det här fallet var det inte så svårt. De var helt enkelt mina och vi behöver fatiskt nya tallrikar. *Host* Precis... våra gamla tallrikar från IKEA är inte så fina längre. Faktiskt. 


I vår bod





Idag hade jag verkligen tur! Bakom de stora skivorna av masonit dolde sig en alldeles underbar spegeldörr från husets byggnadsår. Och tro det eller ej så står det ett par lika fina dörrar till i vår bod. Efter några tusen spikutdragningar, skrapning, slipning och vit färg kommer just det här exemplaret att bli vår nya sänggavel i vårt nya sovrum.  


Tant Johanna





Idag när jag och barnen var på vårt vanliga tisdagsbesök på biblioteket lånade jag den här boken Super tanten: För dig som redan är en och för dig som vill bli av Elin Ek. Och japp, nu är det konstaterat en gång för alla, jag är en tant! Tant Johanna. Det klingar ganska bra. Faktiskt. 



Från Svenska Akademiens Ordlista
 
Jag samlar på majblommor. Jag gillar pärlörhängen. Jag tittar gärna på Go´kväll. Jag lusläser reklamen och klipper ut kuponger. Vi äter ofta rester (faktum är att det är min flicka Alicias favoritmat -Det blir som en buffé!). Kösystem är bra. Ingen som kan tränga sig. Vi sväljer hela pepparkorn när magsjukan härjar runt omkring oss. Engelsk konfekt är smaskigt! Och hur har det blivit med Apoteket och Posten?!...

Plötsligt har det blivit modernt att vara tant. Vi kallar det bara för något annat. Begagnat - vintage. Tantklänning - femtiotalsklänning. Syjunta - stickcafé. Handarbete - terapi för själen och så vidare. 

Men gud nåde den som tilltalar mig som tanten därborta!  


Ha en fin helg!

 



Foto: Johanna - finafynd.com


Baka baka liten kaka...

 



Inspirerad av Clara har jag bakat julens första småkaka. Egentligen är det himla enkelt att baka småkakor. Och roligt! Jag har aldrig ätit kolasnitt med pepparkakssmak tidigare men jag säger bara Wow

100 g mjukt smör, 1 dl socker, 2 msk ljus sirap, 2.25 dl vetemjöl, 0.5 tsk bikarbonat, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen nejlika, 1 tsk kanel.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg. Gör två långa rullar och lägg på en plåt. Platta till lätt och grädda gyllenbruna. Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten. 

Foto: Johanna - finafynd.com


En kasse i säcken

Nu höll jag på att missa´t! Jag brukar ju skriva om årets julklapp eftersom jag tycker att det är ett spännande fenomen. Hur lever vi just nu? Antagligen har ni redan hört att årets julklapp 2011 är en färdigpackad matkasse.




Min första reaktion var Vem vill ha det i julklapp?! Men när jag tänkte efter så är det faktiskt inte så dumt. Inte alls. Med en kassa där mitt bidrag består av en föräldrapenning som är fördelad på nästan två år välkomnas behövliga julklappar extra mycket i år. Självklart är det alldeles underbart att få något som bara jag hemskt gärna vill ha. Bara för nöjes skull. Sedan är det lite tragiskt att vi har så mycket att göra att vi inte ens hinner planera middagen och sedan inhandla den...

I vår familj har vi bestämt att vuxenjulklapparna får ha ett värde på högst etthundrafemtio kronor. Barnjulklapparna kanske lite mer... det är ju så roligt att köpa julklappar! Utan att avslöja för mycket har jag fyndat lite härliga julklappar på en och annan loppis och pyssellustan och kreativiteten går på högvarv i tv-soffan om kvällarna. Tråkigt att inte kunna visa er här på bloggen men jag får ta lite bilder och visa efter julafton.

Bild från Linas matkasse       


RSS 2.0