Kura skymning

Förr i tiden, innan teknikens framfart, var högläsning vanligt. När skymningen svepte över stugorna samlades man runt en bok eller en duktig historieberättare och tända ljus för att kura skymning.

För fjortonde året i rad anordnar Föreningen Norden ett "Kura skymning-arrangemang" och i år är temat Det magiska Norden. På två tusen olika bibliotek i Norden och Baltikum har man idag högläsning för att på så sätt hålla liv i en gammal tradition. Årets författare och texter är: John Ajvide Lindqvist - Låt den rätte komma in (för vuxna), Lene Kaaberbøl  - Skämmerskans dotter (för större barn) och Andri Snær Magnason - Berättelsen om den blå planeten (för små barn).

Jag tycker om uttrycket kura skymning. Årets mörkaste tid känns alltid trist och kall. Men om vi tänder några ljus, pratar med varandra och kanske läser högt ur en bok, känns nog inte vintern fullt så lång. En bra tradition tycker jag!

Ett tips till Er som bor nära Kalmar:

Högläsning på boktorget

Bland annat ur LÅT DEN RÄTTE
KOMMA IN av John Ajvide Lindqvist. Ylva Jacobsson och hennes dotter Maja bjuder på kandelamusik.

Plats: Stadsbiblioteket, samlingssalen. Tid: 18:50 "KURA SKYMNING"" = Nordisk biblioteksvecka 8 - 14 november ! ÅRETS TEMA : DET MAGISKA NORDEN. För fjortonde året i rad arrangeras en gemensam nordisk biblioteksvecka av PR- föreningen för nordiska biblioteken och Föreningen Norden. Projektet stöds av Nordiska Ministerrådet och de nordiska biblioteksföreningarna. Liksom tidigare kommer en vald text att läsas högt vid samma tidpunkt på biblioteket i hela Norden - i stearinljusets sken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0